Vladimir Iljitsh Uljanov syntyi 22. huhtikuuta Simbirskissä Volgan varrella. Kaupunki nimettiin myöhemmin Uljanovskiksi. Isän puoleinen suku oli lähtöisin suomalais-ugrilaisesta mordvalaisesta kylästä ja sukunimen alkuperäinen muoto oli Uljanin. Ilja Nikolajevitsh Uljanov oli opettaja, rehtori ja myöhemmin koulutarkastaja. Myös Maria Aleksandrovna Blank, oli koulutukseltaan opettaja, mutta oli kotiäitinä. Sisarusparveen kuuluivat Olga (1871), Dmitri (1874), Maria (1878), Anna (1864) ja Aleksander (1866). Kaikki lapset osallistuivat aikanaan vallankumoukselliseen toimintaan.





V.I. Leninin rintakuva, 1979
Mati Varik
Leninin puisto



61185.jpg

"Kaikki, mikä proletariaatissa on todella suurta ja sankarillista - peloton äly, rautainen, taipumaton, itsepintainen, kaikkivoittava tahto, pyhä viha orjuutta ja sortoa kohtaan, vuoria siirtävä vallankumouksellinen innostus, rajaton usko joukkojen luoviin voimiin, suunnaton organisatorinen nerous - kaikki tämä toteutui suurenmoisesti Leninissä, jonka nimestä on tullut uuden maailman symboli lännestä itään ja etelästä pohjoiseen. (NKP:n lausunto Leninistä)


61182.jpg

Hän on V.I Lenin, Kotkansaarella, Lenin puistossa, joka sijaitsee aivan Villa Jensenin vieressä. En tiedä, mitä Leninistä pitäisi sanoa nyt, ehkä ei yhtään mitään, tukeutukaamme jokainen omaan oppi- ja aatehistoriaamme ja omiin näkemyksiimme.


61189.jpg

Leninin puuttuva käsivarsi, 1995
Krzysztof Bednarski
Leninin puisto



61191.jpg

"Ei ole ollut eikä ole ihmistä, joka olisi siinä määrin antautunut työlleen kuin Lenin, joka ei tunnustanut loistavassa elämässään mitään muut kuin proletariaatin puolueen, kommunistisen vallankumouksen edun"

-Keskuskomitean lausunto Leninin kuoleman jälkeen.


61197.jpg




61198.jpg



61199.jpg

(Lähteet: Tampereen Lenin-museo)